Bättre än budget för flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Vd Tezz Tordsdotter Åkerman och Ulla Persson(S) har lyckats med något som verkat omöjligt de senaste åren. Årets bokslut för flygplatsen är bättre än budget.
-30 miljoner blev -26 miljoner.

– Vi har sparat och gnetat och gjort stora personalneddragningar, säger Ulla Persson(S)avgående ordförande för bolaget.

I SVT Västmanlands granskning av flygplatsen i våras var Ulla Persson mycket kritisk mot hur tidigare ledningar hanterat bolaget. Feltänk kring ekonomin och glädjekalkyler nämnde hon bland annat och sa att under henne skulle inga beräkningar godkännas som endast byggde på förhoppningar om intäkter.

– Det är klart att det därför känns väldigt skönt att vi kan leverera ett resultat som är 4 miljoner bättre än budget.

Större underskott än planerat nästa år

Inställningen att lägga realistiska budgetar påverkar även budgeten för 2019 som inte följer ägarnas tidigare krav.

Enligt tidigare ägardirektiv från Västerås stad ska flygplatsen gå med högst -20 miljoner kronor i underskott 2019. Men budgeten bolagsledningen lagt är på 22.7 miljoner kronor enligt Ulla Persson.

– Det är vad vi ser att vi kan räkna med men vi tror att vi kommer att kunna klara -20 om allt går som planerat. Men min och ledningens inställning är att vi inte ska lova mer än vi vet att vi kan hålla.

Öka intäkterna nästa steg

Bolagets uppgift nästa år blir att hitta sätt att öka intäkterna för att klara budgetmålet.

– Basen är gjord. Vi har gjort dom besparingar som krävts. Därför finns nu dom ekonomiska förutsättningarna för att kunna göra bra affärer.

Vad innebär bra affärer för bolaget?

– På en flygplats så är det att få hit fler flyg och mer verksamhet på det sättet.

Arbetsro krävs

Ulla Persson avgår nu som ordförande för bolaget och Lars Kallsäby(C) tar över. Och om det är något hon önskar för bolaget framöver är det arbetsro.

– Personalen gör ett kanonjobb men de behöver arbetsro framöver för att vi ska lyckas uppnå nästa mål som är att öka intäkterna.

– Inget flygbolag kommer ju att vilja etablera sig här om det hela tiden hänger ett nedläggningshot över flygplatsen avslutar Ulla Persson(S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning Västerås flygplats

Mer i ämnet