Här vill man återuppbygga Elsa Anderssons konditori Foto: svt/Melker Blomberg

Beslutet idag: Elsas i Norberg byggs upp

Uppdaterad
Publicerad
Idag togs det efterlängtade beslutet: Elsa Andersons konditori i Norberg återuppbyggs. Bygget kan komma igång redan om några veckor berättar ägaren Kristina Leijonhufvud.

– Vi har haft möte idag och tagit beslut om att bygga upp Elsas, säger Kristina Leijonhufvud.

Det återstår fortfarande några detaljer i planeringen men nu ligger det mesta i startgroparna för att sätta igång bygget. Finansieringen var tidigare oklar men nu står det klart att pengarna räcker till ett nytt konditori. Ersättning från försäkringsbolaget kombineras med pengar som samlats in av föreningen Elsas Vänner.

– Det pengar som samlats in är jätteviktiga. Utan dem skulle det inte vara möjligt med en återuppbyggnad, säger Kristina Leijonhufvud.

Detaljer återstår

Ritningar finns redan, nu återstår bara möten med byggföretaget för att få de sista detaljerna på plats innan spaden kan sättas i marken. Bygget beräknas dra igång om bara några veckor, men det dröjer ett tag till kunderna återigen kan fika på Elsas.

– Det är svårt att säga när det kan stå klart, men allra senast till nästa sommar hoppas vi.

I augusti i fjol brann det populära konditoriet i Norberg ned. Trähuset från 1700-talet totalförstördes och sedan dess är det många som arbetat för att byggnaden ska återuppstå, bland andra har föreningen Elsas vänner och Norbergs kommun engagerat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsas kafé nedbrunnet

Mer i ämnet