Här vill man återuppbygga Elsa Anderssons konditori Foto: svt/Melker Blomberg

Klartecken för att bygga upp Elsas konditori

Uppdaterad
Publicerad
Elsas Anderssons konditori i Norberg är ett steg närmare återuppbyggnad. Nu har bygglov för ett nytt konditori beviljats.

– Allt är inte klart än, men det är ett steg på vägen, säger Kristina Leijonhufvud som är konditoriets ägare.

I augusti i fjol brann det populära konditoriet i Norberg ned. Trähuset från 1700-talet totalförstördes och sedan dess är det många som arbetat för att byggnaden ska återuppstå, bland andra har föreningen Elsas vänner och Norbergs kommun engagerat sig.

”Vet mer efter 8 april”

Nu är återuppbyggnaden ett steg närmare verklighet i och med beviljat bygglov. Men ännu är inte alla bitar på plats för att påbörja byggprocessen.

– Nu har ritningarna gått ut till byggföretag på entreprenad och sista dag för offerter är 8 april. Det är egentligen först då vi vet mer om framtiden, säger Kristina Leijonhufvud.

Efter att offerterna lämnats in kommer försäkringsbolaget att ta ställning och efter det blir det mer klarhet i hur stor kostnaden blir och vad som finansieras av försäkringsbolaget.

Ska bli så lik som möjligt

Tanken är att bygga upp konditoriet i samma stil som originalet.

– Det blir ingen exakt kopia, men så likt som möjligt fast med modern byggnadsteknik.

Föreningen Elsas vänner har hittills samlats in ungefär 1,4 miljoner kronor som ska hjälpa till med återuppbyggnaden.

– Det är extremt glädjande, det är det som gör att jag vågar hoppas på att vi kan bygga upp konditoriet, säger Kristina Leijonhufvud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsas kafé nedbrunnet

Mer i ämnet