Foto: Privat

Bidraget som ska hjälpa 11-åriga Lily halverades: ”Det är sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 7 800 familjer föräldrar till barn som av olika anledningar har ett vårdbehov har fått sänkta eller indragna bidrag efter förra årets vårdbidragsreform. Det visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram för SVT. För familjen Tähtinen i Västerås halverades bidraget.

– Jag finner inte ord för det. Det är sjukt, säger Erika Tähtinen.

Både mamma Erika och dottern Lily har typ 1-diabetes. För att Erika ska kunna ta hand om Lily på bästa sätt har familjen fått ett så kallat vårdbidrag. Det har möjliggjort att Erika kunnat gå ner i arbetstid för att kunna orka med.

– Jag har min diabetes, jag arbetar, jag har en vardag som ska går runt och sen har jag Lilys diabetes. Så min ryggsäck är full, men det går runt så länge jag kan jobba 80 procent, säger Erika Tähtinen.

Vårdbidragsreformen 2019

Många har fått sänkt bidrag

Vårdbidraget gjordes nyligen om och kallas nu för omvårdnadsbidrag. Tanken var aldrig att färre familjer skulle få bidraget – utan det skulle bara bli tydligare på vilka grunder besluten fattades.

Men likt Erika så har väldigt många föräldrar fått sänkt bidrag efter reformen, visar SVT:s granskning.

– Om jag inte lyckas överklaga det här så får jag gå upp i arbetstid och det kommer inte sluta bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbidragsreformen 2019

Mer i ämnet