Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle ha det ännu lättare att locka till oss medarbetare om det fanns bättre pendlingsmöjligheter” – det säger Systemairs HR-chef Henrik Rosander. Foto: Audrey Erath/SVT

Bilen är snabbaste alternativet till Skinnskatteberg – storföretaget Systemair: ”Ett hinder”

Uppdaterad
Publicerad

Att snabbt och smidigt kunna pendla kollektivt till Skinnskatteberg – för internationella ventilationsföretaget Systemair är det en viktig förutsättning för att kunna locka till sig rätt kompetens från hela Mälardalen. Men i dagsläget är bilen det snabbaste alternativet till kommunen.

Långa restider, byten och avgångar som inte passar normala arbetstider – det är inte bara sjukhuset i Fagersta som vill se bättre pendlingsmöjligheter till norra länet.

– Det finns klara fördelar med att kunna åka kollektivt – man kan jobba på tåget och det finns miljömässiga och ekonomiska aspekter också, säger Henrik Rosander, HR-chef på Systemair.

Örebroavgång drogs in

I nuläget är bilen det snabbaste alternativet till Skinnskatteberg, Rosander själv bilpendlar från Västerås. Att istället ta tåget skulle innebära en förlängd restid på cirka 40 minuter, från 50 minuter till 1 timme och 30 minuter. Tidigare fanns det direktbussar från Västerås till Skinnskatteberg, men 2016 togs de bort eftersom det inte skett någon ökning av antalet pendlare under en fyraårsperiod.

Från Örebrohållet försämrades pendlingsmöjligheterna till kommunen under pandemin – då drogs en morgon- och eftermiddagsavgång in och Tåg i Bergslagen har meddelat att de inte kommer att återinföras.

I klippet: Så tänker Tåg i Bergslagen förbättra pendlingsmöjligheterna till Skinnskatteberg.

•  Att pendla till Skinnskatteberg från Örebro en vardagsmorgon innebär en resa med både tåg och buss på strax under två timmar. Att ta bilen tar istället cirka en timme och tio minuter.

•  Pendlar man istället till Skinnskatteberg från Västerås får man först ta tåget, antingen till Köping eller till Fagersta, för att sedan byta till buss. Restiden landar på cirka en timme och 30 minuter jämfört med en bilresa på 50 minuter.

•  Att pendla åt andra hållet är lite smidigare – från Skinnskatteberg går ett direkttåg till Västerås på vardagarna vid 06:25 som tar en timme och 13 minuter. Vid senare avgångar är det buss till Fagersta som gäller, därefter byte till tåg.

•  Även till Örebro går ett direkttåg på vardagsmorgnarna vid 06:10. Vill man åka senare är det buss till Köping och därefter tåg mot Örebro som gäller, en resa som tar cirka en timme och 50 minuter.

Källa: SJ

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer