Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här rivs den brunna matbutiken – om ett par år kan en ny finnas på platsen. Foto: Jenny Berggren/SVT

Brandresterna kvar efter förstörda Ica-butiken på Haga – därför dröjer röjningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren ville snabbt få rent på platsen efter Ica-branden på Haga – ändå tog det tre månader innan rivningsarbetet började. I maj ska brandresterna vara helt borta, enligt Jan Björk på Trophi fastighets AB.

– Man kan inte bara gå fram med bulldozer, säger han.

Resterna av Ica-butiken på Haga i Västerås, som brann ner på juldagen 2023 har inte varit någon trevlig syn. Och trots att såväl fastighetsägaren som Västerås stad aviserat att man snabbt velat få ordning på platsen, dröjde det till april innan arbetet kunde påbörjas.

Anledningarna är flera, enligt fastighetsägaren. Förutom att det behövdes rivningslov och undersökningar för att se vilken typ av material som skulle hanteras, är det två olika försäkringsbolag inblandade – deras och hyresgästen Icas – vilket komplicerar saker.

Branden på Ica Haga i Västerås

Att byggnaden brunnit och att taket rasat in, har också gjort att man behöver gå lite mer försiktigt fram under själva rivningsarbetet, enligt Jan Björk.

”Tur att ingen kom till skada”

Fastighetsbolaget har närmare 300 liknande fastigheter i Sverige och Finland och precis som andra reagerar Jan Björk på det snabba brandförloppet.

– Som jag har lite svårt att förstå. Det är en oerhört tragisk händelse och som tur är kom ingen till fysisk skada, säger Jan Björk, Trophi fastighets AB.

Den 10 april åtalades en kvinna i 30-årsåldern misstänkt för att ha startat branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet