Foto: Christoffer Söderman / SVT

Oro för biverkningar och längtan efter vaccin – mängder av frågor när vaccinsamordnaren chattade med SVT:s tittare

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen i Västmanland är inne i fas 4, men släpande leveranser har flera gånger ändrat målet för när alla över 18 år ska ha erbjudits en första spruta.

Hur är läget just nu? Hinner jag få min spruta innan midsommar? Hur länge behöver jag vara orolig för biverkningar? Och varför måste man vara försiktig trots gott skydd efter första sprutan?

Under förmiddagen på tisdagen var Region Västmanlands vaccinsamordnare Jonas Ekström med och svarade på tittarnas frågor.

Chatt: Vaccinsamordnaren svarade på tittarfrågor

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT fångade några vaccinfrågor på stan för Jonas att svara på.

Stort tack för alla frågor! Följ gärna Region Västmanland på Facebook för att hålla dig uppdaterad om vad som händer i vaccinationsarbetet, när vi släpper på nya grupper som kan boka sig m.m.

Om du har fler frågor, prova gärna att läsa informationen på 1177.se och Folkhälsomyndigheten.

Om du har frågor om vaccinationsbevis/vaccinationspass finner du information om det på E-hälsomyndigheten

Riskgrupp • Om databasen för smittsamma sjukdomar har legat nere sen torsdag 27maj, då kan man väl måndag 31maj inte veta säkert att vaccineringen fått smittalen att fortsätta minska såpass att det är en bra ide att börja lätta på restriktionerna? Jag menar, det finns ju alltid en risk att smittspridningen i verkligheten ökat, men att ökningen inte syns om man tittar i databasen! (Planeras öppna ca 3juni, efter att ha varit stängd en vecka). Jag undrar eftersom det tar uppemot tre veckor efter första vaccindos innan en individ är skyddad medan en smittad person smittar vidare efter ett par minuter på samtalsavstånd och redan flera dagar innan symptom startar (källa: text-tv, rapport från norska smittspårare av brittiska varianten). I värsta fall kan ju ett kluster få jättespridning på den vecka databasen är stängd innan myndigheter o allmänhet får reda på det!
Hälsningar från
Munskydd på till stöd för sjukvården

Vi har tillgång till regional statistik löpande varje dag, och kan rapportera den vidare om inte de nationella rapporteringssystemen fungerar.

Marie • Hur kommer det sig att man hanterar vaccinationsviljan olika i olika regioner? Är det inte bättre att de som är under 50 år och vill vaccinera sig tillåts göra detta som i andra regioner?

Vi väntar inte på att "alla" i en viss åldersgrupp är vaccinerade innan vi släpper på nästa, det som avgör är bokningstrycket (vilket förstås delvis är beroende av vaccinationsviljan).

Vaccinationsviljan är något som vi hanterar separat och med olika åtgärder, både nationella och regionala, försöker öka. Detta för att en hög andel vaccinerade i samhället kommer att skydda de som av olika skäl får en sämre effekt av vaccinet. Det kommer också bidra till att minska smittspridningen.

M A Stackbom • De biverkningar man får av vaccinet- är det en indikation på hur sjuk man kunnat bli?

Nej, biverkning är vanligt på grund av aktivering av immunförsvaret.

Läs mer om biverkningar vid vaccination mot covid-19 på 1177.se: https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/vaccination-mot-covid-19/

Chris • Hejsan! Är det sant att djurförsöken på mRna vaccinen avslutades pga att alla djuren dog efter de fått vaccinet?

Vid djurförsök avlivas alltid försöksdjuren när forskningsstudien avslutas.

Om alla försöksdjur skulle ha dött pga att de fått vaccin, hade man inte gått vidare med studier på människor. Djurstudier görs ju just av det skälet; att säkerställa att ett läkemedel är tillräckligt säkert för att ges till människa.

Elisabeth • Man misstänker en ev reaktion efter dos ett av Astras vaccin. Det är nu dags för dos två denna vecka , ska jag ta den eller inte. Regerade med svaghet och värk i armarna . Detta var i mars, en operation i maj har utlöst samma reaktion men har inte givit med dig, nu inne på fjärde veckan.

Långvarig svaghet och värk i armarna låter spontant inte som en vaccinbiverkan. Jag rekommenderar dock att du pratar med din läkare för att avgöra vad som är bäst för dig.

Chris • De regioner som ligger före Västmanland. ex. Blekinge, Dalarna, Sörmland, Stockholm och Jämtland verkar ligga på nästan exakt samma vaccinationsgrad så förklaringen att fler valt att vaccinera sig i Västmanland tycks inte stämma. Är det verkligen större vaccinbrist här än där?

Vaccinationstakten varierar något mellan olika regioner, och är sannolikt en effekt av hur vaccinationerna genomförts; om man valt att ha öppen bokning, kalla alla, ringa upp etc. Till och med vecka 20 så ligger Västmanland på 6:e plats i andelen av befolkningen som fått minst en dos (före Sörmland och Stockholm ex), och på femte plats från botten i andel färdigvaccinerade (före Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Uppsala).

Valborg • Kan pfizer/biontechvaccinet orsaka sänkning av antal vita blodkroppar, efter dos 1? Redan inom 48 timmar? Hur lång tid tar det innan man känner sig pigg igen? (Har nu gått 33 dagar sen dos 1, dos 2 om 10 dagar)

Om du haft långdragna besvär efter din första dos rekommenderar jag dig att diskutera med din läkare.

Linda • Sett till risk för svår sjukdom, borde inte männen erbjudas vaccin före kvinnorna i respektive åldersgrupp?

Det kan man tycka, men det hade nog varit allt för komplicerat att hantera. Ålder är trots allt den största riskfaktorn.

Cecilia • Det skulle vara intressant att få jämförelser risker med vaccinet gentemot de andra läkemedel som många av oss tar varje dag. Det är låg risk med vaccinet och ändå är många rädda för det. Den rädslan skulle man lätt få bort om man bara kom fram med lite fakta.

Du har helt rätt i att många mediciner som tas av hundratusentals svenskar varje dag kan ha högre risk för biverkningar än covid-vaccinerna.

Det är förstås naturligt att man fokuserar på riskerna med vaccin, särskilt om man i övrigt är frisk. Man får dock inte glömma bort att covid-19 kan ge otrevliga symptom även om man inte blir svårt sjuk eller dör. Att exempelvis förlora lukt och smak under flera månader, tror jag många skulle tycka vara jobbigt, eller drabbas av långtidssymptom efter covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet