Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Negativa trendbrottet: Fler coronasmittade läggs in på sjukhus i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad
På torsdagen låg 48 patienter inne på sjukhus med covid-19 i Västmanland, åtta av dem på intensivvårdsavdelningen. Så många har inte legat inne på sjukhus samtidigt i länet sedan april.
– De som är så pass sjuka att de behöver stöd av sjukvården med till exempel syrgas och vätska har ökat tydligt, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

På drygt en vecka har antal patienter med covid-19 på vårdavdelning, som inte behöver intensivvård, fördubblats. Från 20 patienter till 40.

– Allt tyder på att smittspridningen pågår och vi har fått liknande signaler från andra län om att fler läggs in. Det gäller att följa rekommendationerna med avståndstagande, god handhygien och så vidare. Vi kan inte slappna av nu så vi får onödigt många fall, säger Jan Smedjegård.

När det gäller de patienter som smittats av coronaviruset som däremot behöver intensivvård så har nivån legat stadig på runt tio patienter under drygt en månad.

Foto: Region Västmanland

Uppmaningar från smittskyddsläkaren

Visa
  • Stanna hemma om du har några som helst sjukdomssymtom, även mildare som hosta eller lätt halsont.
  • Stanna hemma i minst två dagar efter att symtomen försvunnit helt – gärna längre.
  • Om du är över 70 år ska du träffa så få människor som möjligt, försök att få hjälp med att handla och träffa absolut inte krassliga barn.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
  • Du ska hålla avstånd till andra människor på platser där folk samlas, både inomhus och utomhus, i kollektivtrafiken och i andra kommunikationsmedel.
  • Avstå från större träffar som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
  • Jobba hemifrån om du kan.
  • Avstå från alla onödiga resor.

Källa: Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet