Tanken på att de kan ha smittat äldre med covid-19 får Angelica Lövelius och Angelica Bernhardsson att känna olust. De önskar att skolan hade lyssnat när de varnade för att samlas i stor grupp. Foto: Susanna Ahnlund & Melker Blomberg SVT

MDH samlade sjuksköterskestudenter inför praktik på äldreboende – senare upptäcktes coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskestudenterna Angelica Lövelius och Angelica Bernhardsson har inte fått något tydligt svar på om de ska fortsätta sin praktik på äldreboenden efter att covid-19 har bekräftats hos en student som var med på två introduktionsdagar på Mälardalens Högskola dagen innan de gick ut på praktik på äldreboenden.

De hade hunnit vara på sina praktikplatser i flera dagar innan smittan upptäcktes.

– Det kändes konstigt, speciellt eftersom vi frågat innan om det var coronasäkert att vi samlades så många, om de hade någon riskanalys, och om det verkligen var nödvändigt att vi kom till samlingen innan vi skulle träffa riskgrupperna, säger Angelica Lövelius.

Coronaviruset i Västmanland

Både Angelica Lövelius och Angelica Bernhardsson förstår att ingen kunde veta att en student skulle bära på smittan när de träffades. Det förstår att ingen ville något illa men undrar varför skolan valde att samla alla eleverna under rådande pandemi innan de skulle ut och träffa en känslig grupp. 

– Vi fick varsin namnskylt och fick se hur man skulle fylla i en enkät på de där introduktionsdagarna, det hade vi kunnat göra via en videolänk, något som jag förslog innan, säger Angelica Bernhardsson.

Mälardalens högskola menar att samlingen inte var obligatorisk och att studenterna har fått information om det.

Finns det något som ni hade kunnat göra annorlunda?

– Med anledning av att vi har studenter som upplever att vi från högskolans sida inte är tillräckligt tydliga och att det har skapat en otrygg situation ska vi naturligtvis dra lärdom och se över på vilket sätt vi kan ha en än tydligare kommunikation kopplad till verksamhetsförlagd utbildning, det är väldigt angeläget, säger Karin Cardell som är högskoledirektör på Mälardalens högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet