DI överklagar inte kameraövervakning av Bäckby torg

Publicerad

Datainspektionen kommer inte att överklaga förvaltningsrättens beslut om att tillåta kameraövervakning av Bäckby torg.

Den nya lagen kräver endast att platsen ska vara brottsutsatt. Tidigare fanns en skrivning att platsen skulle vara särskilt brottsutsatt, enligt Nils Henckel jurist på Datainspektionen.

–Vi har precis som rätten tittat på de polisanmälningar som bifogats av kommunen och delar rättens bedömning att Bäckby torg är en brottsutsatt plats.

–Dessutom är det tydligt i och med den nya lagen att även kommuner kan få tillstånd att övervaka offentliga platser. Vi ser därför inget skäl att överklaga.

Ny lag gav nya möjligheter

Förvaltningsrätten fattade den 3 december beslut att tillåta kameraövervakning av torget mellan 16.00-03.30. Orsaken till tiderna är att det är mellan dessa klockslag som brottsligheten framförallt inträffat kring torget enligt kommunen.

Datainspektionen överklagade kommunens beslut när den gamla lagen gällde. Den nya lagen är mycket mer tydlig kring att det ska bli lättare att övervaka brottsutsatta platser och att kommuner och polis tillsammans kan genomföra brottsbekämpande åtgärder.

Oklart när kamerorna kan komma upp

Från Västerås stads sida är man idag nöjda med att ha fått ett positivt besked.

–Det är bra att vi nu fått ett positivt besked i den här frågan säger Anders Teljebäck(S) Vi har arbetat länge med den här frågan. Dock verkar beskedet inte föranleda några omedelbara åtgärder från stadens sida.

– Nu får vi sätta oss ner och titta mer noggrant på detta innan vi beslutar hur vi går vidare säger Teljebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer