Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

”Sugardejting är förtäckt prostitution”

Uppdaterad
Publicerad

Märkesväskor, middagar på fina restauranger och vackra smycken – det är vad sajterna kring sugardejting får det att framstå som. Men hur är det egentligen? Ungdomar pratar om det som en cool grej, men verkligheten är inte alltid som den framstår.

Sugardating har blivit allt vanligare och gränsen till prostitution är hårfin. 2017 var det en explosion av sugardejtingsidor och sedan dess har det fortsatt att öka. Anna Runesson, som jobbar som regionkoordinator mot människohandel och prostitution, menar att det är en stor risk att sugardejta. 

– Man kan bli utsatt av alla möjliga typer av övergrepp. Vi vet att sexköpare har tendenser av att vara våldsamma, vill köpa tjänster som man inte får hemma eller som man sett i porren, säger hon.

Föräldrarna behöver hålla koll på ungdomarnas internetvanor

Att bli fastbunden, gruppvåldtagen och tvingas att göra saker som man inte vill är bara några av riskerna med sugardejtandet, enligt Anna Runesson.  

– Föräldrar måste veta om fenomenet och vad ungdomarna gör på nätet. Om de börjar komma hem med dyra grejer: var inte naiva och tro att de fått det av en vän. Kolla upp det – och var snabba, säger Anna Runesson.

I klippet berättar Anna Runesson om den hårfina gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt gällande sugardejting. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.