Bild från häktningsförhandlingen av den 18-årige mannen som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga. Foto: Pavel Koubek/TT

Expojkvännen i förhör: Det var jag och 42-åringen som gjorde det

Uppdaterad
Publicerad

Efter många förhör bestämde sig expojkvännen till sist för att berätta vad som hände i sommarstugan. 42-åringens tjat fick honom till slut att mörda.

Det var vid ett förhör den 29 december, nästan fem månader efter dådet i sommarstugan, som expojkvännen klev in i förhörsrummet och bad att få berätta om saker han inte berättat om i de tidigare förhören.

Han erkände mordet på den 42-åriga kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma.

Arbogafallet

”Nu berättar jag att det var jag tillsammans med NN (42-åriga kvinnan) som har utfört det.”

”Det var ingen annan person som var med och utförde det förutom jag och NN” säger han i förhöret.

I tidigare förhör hade mannen först nekat helt, senare erkänt vissa delar men sagt att han inte mindes allt då han var påverkad av narkotika.

På kvinnans uppmaning

I förhöret berättar mannen att den 42-åriga kvinnan körde bilen ut till sommarstugeområdet, att han satt i passagerarsätet men att han först inte visste vart de var på väg eller vad som skulle ske.

I bilen ska 42-åringen ha sagt att de var på väg för att mörda båda hennes föräldrar.

LÄS MER: ”Vaknade av ett hårt slag i käken”

Med sig i väskan hade hon en plastpåse med en kökskniv hemifrån, inlindad i en sweatshirt och ett par handskar.

Enligt förhören i förundersökningen ska mannen redan tidigare i relationen fått frågan av 42-åringen om att ha ihjäl hennes föräldrar, han sa då nej. Även i bilen ska han till en början ha nekat, men sedan gett med sig längs resans gång.

Smög i nedsläckt hus

42-åringen gav honom kniven och sade åt honom att ta på handskarna, men väntade själv kvar i bilen när han gick in i det nedsläckta huset.

Där ska han ha smugit fram till sovrumsdörren och väntat i mörkret i ungefär en halvtimme innan han öppnade den. Han berättar hur han efteråt sprang tillbaka till bilen med blodiga kläder och att de på väg därifrån kastade kniven i ån.

På frågan varför han till slut gick med på att utföra brotten svarar han att 42-åringen ”tjatade sönder hans huvud så han orkade inte med hennes tjat.”

LÄS MER: Expojkvännen kan dömas till livstid

Redan i tidigare förhör säger mannen att han anser att han blivit lurad av kvinnan. Att hon svikit honom och han berättar att han i augusti haft tankar på att döda 42-åringen.

I ett av förhören, några dagar innan hans ”erkännande” ber förhörsledaren honom förklara varför:

”Han säger då att han i hennes lägenhet stått två gånger med en kniv i handen vid hennes huvudända då hon legat i sängen och tänkt mörda henne. Men han vet inte varför det inte blev av. Jag kunde inte göra det bara, tillägger han” står det i förundersökningen.

Kan dömas till livstid

Sedan tidigare har det funnits frågetecken kring expojkvännens ålder. Han har tidigare omnämnts som 18-åringen, och senare 19-åringen.

Men när åtalet för mord och mordförsök väcktes mot honom och den 42-åriga kvinnan på fredagen konstaterade åklagarna att mannen varit minst 22 år när han begick brotten i sommarstugan, vilket innebär att han kan dömas till livstid.

– Det här kan få stora konsekvenser för straffet.  21 år, då är man vuxen i lagens mening och kan dömas till livstid vilket han inte kan om han varit 18 vid brottstillfället, sa Ingela Hessius, advokat och SVT:s expert under fredagens livesändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet