I dag kommer dom i rekordstora rättegången mot kriminellt nätverk i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Grov utpressning, narkotikabrott, grov misshandel, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott. Det är några av brotten som totalt 16 personer i det så kallade Västeråsnätverket står åtalade för.

På onsdagen kommer Västmanlands tingsrätt med domen mot nätverket. Målet handlar om en stor härva som startade redan 2016, då flera män ska ha börjat tvätta pengar som bland annat kom från narkotikahandel i Västmanland. Två män, 35 och 22 år, pekas ut som huvudfigurer i härvan.

35-åringen ska ha styrt handeln med pengar och tagit emot miljonbelopp på sitt konto. Enligt kammaråklagarna Jenny Alriksson och Fredrik Sandberg ska mannen ha hållit sig ifrån brottsplatserna där misshandel, utpressning och hot ska ha ägt rum. De har begärt att mannen ska dömas till tre års fängelse.

Västeråsnätverket

Den 22-årige mannen ska däremot ha medverkat i både utpressningen och misshandeln som framförallt riktats mot två bröder, målsägande i målet.

– Han har varit synnerligen aktiv. Han har hållit i kniven och misshandlat en av målsägande. Jag menar att hans straff ska ligga på minst sex års fängelse, sa Jenny Alriksson under slutpläderingen i Västmanlands tingsrätt i slutet av februari.

Rättegången är den med flest åtalade någonsin i Västmanlands tingsrätt.

Domen mot Västeråsnätverket: Flera frianden från grova brott – 22-åring döms till flerårigt fängelsestraff

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet