Foto: Susanna Ahnlund

Åklagaren uppmanar rätten att sätta stora delar av Västeråsnätverket i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under en fullspäckad förmiddag gick kammaråklagare Jenny Alriksson igenom 14 av de misstänkta personerna som ingår i det kriminella nätverket och yrkade på att samtliga skulle dömas till fängelse i varierande utsträckning. Allra längst vill hon att den 22-årige mannen, som bland annat är misstänkt för tre grova vapenbrott, ska buras in.

– Jag menar att straffet bör ligga på åtminstone 6 år för honom, sa Jenny Alriksson under slutpläderingen på Västmanlands tingsrätt.

Efteråt tog målsägandebiträdet Charlotte Rudebeck vid. Under den flera månader långa rättegången har hon företrätt de två bröderna som hittades misshandlade den 23 mars förra året. Hon menar att skadeståndet ska räknas ut genom en schablonsumma för varje gång bröderna utsatts för hot och våld. Vad det slutgiltiga skadeståndet ska landa på kunde hon inte säga.

Västeråsnätverket

Därefter fortsatte försvarsadvokaterna. De poängterade att bröderna, som är åklagarens starkaste bevisning, saknar trovärdighet eftersom de ändrat sitt vittnesmål flera gånger.

Den sista förhandlingsdagen väntas bli på fredag och då SVT kommer att vara på plats och bevaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet