Striden kring Skultunatippen i Västerås har pågått i flera år. Nu kan åtal komma att väckas mot företaget. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Efter avfallshärvan: Då kan åtal komma att väckas mot företag för Skultunatippen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid pågår en förundersökning där ett företag har hanterat avfall på ett sätt som utreds som flera fall av grovt miljöbrott, en av dessa gäller för Skultunatippen i Västerås. Nu meddelar åklagarmyndigheten att åtal kan väckas mot företaget senare i höst.

Enligt åklagarmyndigheten är förundersökningen en av de största i sitt slag och rör hantering av avfall på uppemot ett tjugotal olika platser runt om i Sverige.

Omfattande förundersökningsarbete

Flera personer har i nuläget delgivits misstanke för olika grad av inblandning i avfallshärvan. Förundersökningsmaterialet uppgår upp mot 40 000 sidor.

Avfallsanläggningen i Skultuna

– Under hösten och våren har vi arbetat intensivt med att färdigställa protokollen. Allt eftersom de har blivit klara har de skickats ut till de misstänkta och deras försvarare för slutdelgivning, säger senior åklagare Linda Schön vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

Åtal kan väckas i september

Med hänsyn till det mycket omfattande utredningsmaterialet har slutdelgivningstiden satts till slutet av september, först efter detta kommer beslut i åtalsfrågan fattas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden kring Skultunatippen i Västerås har pågått i flera år. Nu kan åtal komma att väckas mot företaget. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet