Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror inte att vi kommer att förändra någonting”, säger regionrådet Stephanie Bruksgård (M) om det krävs bättre referenser och underlag vid rekrytering av hyrläkare. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Caroline Slotte/SVT

Efter bristerna inom psykiatrin i Västmanland – politikerna oeniga om hyrpersonal

Publicerad

SVT Nyheter Västmanlands granskning visar att var fjärde hyrläkare som jobbat inom vuxenpsykiatrin i Västmanland de senaste fem åren brister allvarligt, men regionrådet Stephanie Bruksgård (M) menar att problemen är lösta.

– Verksamheten har agerat tydligt, redan innan ni gjorde er granskning, vill jag poängtera.

Västmanland är den region i landet som har högst andel hyrläkare inom vuxenpsykiatrin, en andel som ökat jämfört med året innan, visar siffror för 2022 och 2023.

Hög andel hyrläkare

Regionrådet Stephanie Bruksgård (M) som ansvarar för psykiatri och personal betonar för SVT att regionen satsat på att få in fler ST-läkare inom psykiatrin och att de nu kan se att dessa stannar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

– Den här gett resultat och jag tror det är den grunden som behövs för att minska hyrberoendet, säger hon.

Vidare menar hon att ett resultat av detta kommer synas redan till hösten 2024.

Oppositionens kritik

Oppositionsrådet Ulrika Spårebo (S) håller med om att det finns en brist på specialistläkare, men att regionen behöver göra mer för att garantera patientsäkerheten.

– Vi måste ställa fler krav på bemanningsföretagen gällande kontrollen av hyrläkarna. Det är en fråga jag kommer ta med mig och lyfta till styret.

Åtgärder och framtid

Trots granskningens resultat, där psykiatrin upprepade gånger brister, anser Stephanie Bruksgård att krafttag redan har tagits.

– Det har varit en kulturförändring under flera år, säger Stephanie Bruksgård (M).

Starta videon för att höra regionpolitikerna kritisera och svara på bristerna som SVT:s granskning har visat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet