– Vi tar det säkra före det osäkra, säger Susanne Lundberg, chef på fritids- och kulturförvaltningen om stängningen. Foto: SVT/Arboga kommun

Ekbacksbadet i Arboga stängs tillfälligt – misstanke om bakterier i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om att två personer fått svullna fötter, vilket kan vara tecken på motståndskraftiga bakterier i badvattnet, gör att Ekbacksbadet i Arboga hålls stängt i väntan på fler analyser.

Enligt fritids- och kulturchefen i Arboga, Susanne Lundberg, är det vetskapen att badgäster i andra simhallar fått diagnosen ”Badhusfötter” som gör att man nu tar det säkra före det osäkra.

Ekbacksbadet kommer att hållas stängt för badgäster och städas extra i väntan på ytterligare provsvar.

– När de kommer är i dagsläget svårt att säga, med tanke på att det ska odlas bakterier och så, berättar hon i klippet.

Gym, omklädning- och duschrum kommer dock hållas öppna.

Bakterien Pseudomonas aeruginosa det söks efter är samma som gjorde att Karlbergsbadet i Köping stängdes förra veckan. Där visade dock provsvaren efter några dagar att larmet varit falskt.

Pseudomonas aeruginosa

Bakterier av släktet Pseudomonas kan orsaka pro­blem vid bassängbad.

Pseudomonas är vanligt förekommande i vatten och i naturen. De är tåliga och kan vara motståndskraftigare än andra bakterier mot desinfektionsmedel. Bakterierna är anpassningsbara och kan växa i olika miljöer.

Pseudomonas aeruginosa är en så kallad opportunist som orsakar infek­tioner om människans skydd mot infektioner är nedsatt. Kan infektera sår på huden, områden som är irriterade eller som har en pågående infektion, liksom känsliga delar som öron och ögon. Kan ge feber, rodnader och variga utslag på kroppen. Öroninfektioner orsakas ofta av Pseudomonas aeru­ginosa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.