På cykelvägar, gångbanor, vägar och åkrar jagades den 36-årige mannen under 20 minuter. Foto: Ur polisens förundersökning

Se polisens jakt på vansinnesföraren genom Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under 20 minuter, på cykelbanor och vägar mellan Skultuna och Västerås, jagades den 36-årige amfetaminpåverkade mannen. Cyklister och andra trafikanter fick kasta sig åt sidan och väja för att inte bli påkörda.

Videon har skapat tittarreaktioner och kritiken lät inte vänta på sig. Här svarar polischefen på kritiken efter att själv ha sett filmen.

Lastbilen som mannen körde var stulen och han hade bytt ut registreringsskylten innan han påbörjade vansinnesfärden.

Några veckor före biljakten släpptes mannen från ett fängelsestraff för bland annat grovt rattfylleri och två fall av olovlig körning. Mannen saknar körkort och förekommer med 18 avsnitt i belastningsregistret.

Menade att han blev paranoid

Den 28 juli dömdes mannen till sex månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik, fyra fall av olovlig körning, tre fall av rattfylleri, tre fall av ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen, två fall av brott mot trafikförordningen, olovligt brukande och märkesförfalskning. 

Mannen har erkänt delar av anklagelserna som riktas mot honom och säger att han tagit för mycket amfetamin och därför blivit psykotisk och paranoid. Trots att han ”hörde sirener hela tiden” insåg han inte att det rörde sig om ”riktiga poliser”, förklarar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.