Yttre befäl Roger Gustafsson menar att ”det ligger ett stort ansvar” på poliserna som kör efter en gärningsman i hög hastighet. Foto: Susanna Ahnlund

Polisbefälet Roger måste ta avgörande beslut under farliga biljakter

Uppdaterad
Publicerad

Roger Gustafsson, yttre befäl hos polisen i Västmanland, har varit med under flera biljakter och tvingats ta avgörande beslut som kan handla om liv och död.

– Om det är mycket trafikanter kan det vara läge att avbryta, säger han.

Från sin buss följer Roger Gustafsson allt som sker i en biljakt genom radion. Det är han som leder insatsen och fattar besluten som hans kollegor vilar sig mot. Patrullen som jagar en förare berättar hela tiden var de är, hur fort det går och vad som händer på vägen.

– Jag måste alltid fundera kring om tredje man kan skadas och då tittar jag bland annat på väglag, hastighet, gärningsmannens beteende, hur mycket andra trafikanter som är ute och var de befinner sig, säger Roger Gustafsson.

Han menar att biljakter är relativt vanliga i polisens arbete men att längre jakter som den som inträffade i Skultuna den 26 juni, där en bil körde 80 km/h på cykelvägar, är mycket ovanliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansinnesfärden i Västerås

Mer i ämnet