• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigast att prata med varandra”  – är det slut på den politiska turbulensen i Skinnskatteberg nu? Foto: Audrey Erath/SVT

Ewa Olsson Bergstedt (SD) blir kommunalråd i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter två månader med en tillfällig lösning röstade kommunfullmäktige i Skinnskatteberg på måndagskvällen om hur kommunen ska styras. Men det var oklart in i det sista, de politiska samtalen pågick ända in i kaklet. Efter en sluten omröstning stod det klart att Sverigedemokraten Ewa Olsson Bergstedt får fortsätta på posten som kommunalråd.

Kvällens viktigaste punkt, posten som kommunstyrelsens ordförande, avgjordes tidigt på fullmäktigemötet. Tre kandidater lades fram; Lena Lovén Rolén (S), Fredrik Skog (V) och Ewa Olsson Bergstedt (SD). Moderaterna la ner sina röster och därmed fick Ewa Olsson Bergstedt fortsatt förtroende efter två månader som tillfälligt kommunalråd. 

– Det är mer som en markering – vi sitter ju i opposition och följde praxisen att är det inte vår kandidat så lägger vi ner våra röster, förklarade Bo Öberg (M).

Alternativ höll inte

Vänsterpartiet försökte in i det sista få till ett minoritetsförslag mellan V+M efter att långtgående samtal om ett styre mellan de båda partierna och Socialdemokraterna nyligen föll.

– Det beror på gamla konflikter, saker som varit och det sitter tyvärr fast, kommenterade Fredrik Skog (V).

Fortsatt minoritetsstyre

Efter förra mandatperiodens politiska turbulens med minoritetsstyre lovade flera partier i valet att verka för stabilitet och ett majoritetsstyre. Men strax efter valet föll samarbetet mellan SD, M, L och C och den politiska turbulensen fortsatte. I december utsåg kommunfullmäktige tillfälligt Ewa Olsson Bergstedt (SD) till kommunstyrelsens ordförande. Nu fortsätter hon permanent på posten och kommer leda ett minoritetsstyre med SD, L och C.

I klippet: ”Viktigast att prata med varandra”  – är det slut på den politiska turbulensen nu?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.