Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krav på folkomröstning, konflikter och brott mot kommunallagen – SVT:s reporter om Skinnskattebergs turbulenta mandatperiod. Foto: Audrey Erath/SVT

Valet 2022 Skinnskatteberg: Efter fyra turbulenta år – vem kan bilda en stabil majoritet?

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna mandatperioden har Socialdemokraterna styrt Skinnskatteberg – i minoritet. Det har inneburit flera politiska strider och att oppositionen stundtals hållit i taktpinnen, till exempel i frågan om ny brandstation. Nu när det vankas val är politikerna pigga på att komma bort från turbulensen – men frågan är vilka partier som kan få ihop ett stabilt lag?

I valet 2018 la flest Skinnskattebergsbor sin röst på Socialdemokraterna. Partiet fick 41.12 procent av väljarnas röster och ökade även något jämfört med valet 2014.

Liberalerna blev fortsatt kommunens näst största parti, men tappade 8.39 procent jämfört med föregående val. Dessutom tog Landskrona över som Liberalernas starkaste Sverigefäste. Även Vänsterpartiet och Centerpartiet tappade, medan Moderaternas valresultat var mer eller mindre intakt – sju personer fler valde att rösta på dem 2018. 

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Några som däremot ökade rejält var Sverigedemokraterna (med 11.49 procent) och blev därmed tredje största partiet i kommunen.

Kommunalrådet: ”Oerhört tufft”

Men att få till ett majoritetsstyre visade sig svårt – Socialdemokraterna förde samtal med både L, C och V, men inget gick till sig. Det slutade med att partiet släpptes fram att styra i minoritet. En situation som nuvarande kommunalrådet Lena Lovén Rolén (S) säger så här om efter fyra år:

– Jag kommer aldrig att sitta en mandatperiod till på det här viset, det har varit oerhört tufft.

Så nu är frågan – vem tar vem och bildar ett majoritetsstyre efter valet? Kommunens näst största parti har i alla fall siktet inställt på maktskifte och har redan börjat sondera terrängen med tre potentiella majoritetskompisar.

I klippet: Krav på folkomröstning, konflikter och brott mot kommunallagen – mandatperioden i Skinnskatteberg har varit turbulent.

MANDATFÖRDELNINGEN I SKINNSKATTEBERGS KOMMUNFULLMÄKTIGE EFTER VALET 2018

Moderaterna (M): 2

Centerpartiet (C): 2

Liberalerna (L): 7

Socialdemokraterna (S): 12

Vänsterpartiet (V): 2

Sverigedemokraterna (SD): 6

Källa: Skinnskattebergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet