Utrikesfödda familjer inspireras till sundare liv – pekpinnar och skuldkänslor bannlysta

Publicerad

Studiefrämjandet i Västmanland inspirera familjer till bättre kostvanor och ett aktivare liv som ska förebygga övervikt.

Genom kursen Sunda barn kommer utrikesfödda familjer få lära sig mer om kost och hälsa.

I Västerås, Sala och Köping har kursen Sunda barn kört igång. Maarit Hallström är projektledare och håller i kursen och hon berättar att familjerna bidragit till givande diskussioner redan.

– Responsen har varit positiv och det blir roliga diskussioner där familjerna inspirerar varandra. Det kan handla om tips på olika maträtter eller på aktiviteter för barnen, berättar hon.

Anledningen till att kursen startat är för att Studiefrämjandet i Västmanland fått indikationer på att övervikt och stillasittande ökar bland barn och ungdomar. Under kursen diskuteras allt från ett sockerfritt liv till självkänslan.

Något Maarit Hallström poängterar gällande hur de pratar om ett sunt liv är att – pekpinnar och skuldkänslor är bannlysta under kursen.

– Vi vill inspirera familjer till att äta bättre, röra på sig och lära sig om ett sunt liv på ett roligt sätt. Vi kommer inte ha så stort fokus på vikt och utseende då kursen riktar sig till barnen. När man i tidig ålder lär sig vad som är bra, så kommer det följa med en upp i livet.

I klippet inspirerar projektledaren Maarit Hallström familjerna genom att bjuda på ”vattenmelonpizza”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.