Skräpplockargänget från daglig verksamhet har reagerat på alla fimpar. Nu köper Surahammars kommun in en ny typ av askkopp för att minska nedskräpningen. Foto: SVT

Fimpar i mängder får skräpplockargänget att se rött – nu testar Surahammar fimpomater

Uppdaterad
Publicerad

Surahammars kommun ska nu köpa in och testa, för dem, nya askkoppar i ett försök att få bort fler fimpar från gator och torg. Det här görs tack vare att skräpplockargänget från daglig verksamhet delat med sig av vad de ser på sina rundor.

– Det ser ju förjävligt ut, det finns hur mycket som helst, säger Peter Scheiber.

Han och kollegorna på Björkens gruppverksamhet går en skräpplockarrunda genom centrala Surahammar varje onsdagseftermiddag. Det är en av sysslorna som gruppen, som utgår från kommunhuset, har.

Och varje vecka, även om det förstås varierar beroende på väder och årstid, reagerar de på mängderna av fimpar de plockar i rabatter, på trottoarer, cykelbanor och intill entréer.

Det visar och berättar de om i klippet.

Och de befarar att det kommer bli ännu mer i takt med att vår- och sommarvädret kommer.

Kommunen agerar och testar nytt

Men nu är förhoppningen att det inte ska behöva bli så.

När SVT kontaktar Surahammars kommun visar det sig att de, efter gruppens signaler, ska köpa in och prova fimpomater i försök att minska på nedskräpningen.

– Om de upplever det på det här sättet tycker jag att vi ska ta det på allvar. Nedskräpningen är ett växande problem, konstaterar Åke Höljer, arbetsledare fastighet.

– Med de här fimpomaterna man har på andra håll kan man ju skapa en omröstning i en lokal fråga, så det blir en kul grej att göra rätt. Det är ju psykologi i det här också.

Till en början kommer ett par extra köpas in och sättas upp i de centrala delarna av Surahammar.

I bland annat Göteborg och Lund har man tidigare haft varianter av den typ av askkopp Åke Höljer nu planerar att köpa in till Surahammar. Foto: SVT/privat/Björn Jensen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.