Tog ut över 43 000 kronor – medlem i Ung Pirat Öst döms för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna i Västmanland döms för förskingring efter att ha tagit ut drygt 43 000 kronor från Piratpartiets lokala ungdomsförening, Ung Pirat Öst.

Händelsen uppdagades under våren 2019 i samband med att en annan medlem på central nivå upptäckt att det genomförts flera transaktioner från Ung Pirat Östs konto som såg misstänkta ut.

Uttagen hade nämligen gjorts fastän det i stort inte pågick någon verksamhet i föreningen. Det fanns heller inget underlag för vad överföringarna avsåg.

Medlemmen erkänner

Den tilltalade – en ung kvinna som också varit ansvarig för föreningens ekonomi – erkänner att hon gjort de påstådda överföringarna. Hon har inte heller kunnat visa att hon haft motsvarande utlägg.

Västmanlands tingsrätt anser att förklaringen om att kvinnan ersatt andra medlemmar för deras utlägg i kontanter är så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.