Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cherin Kamil, chef på infektionsmottagningen i Västerås, och Patrik Hedljung, fotograf, har öppnat vernissagen på sjukhuset för foton från pandemin under fredagen. Foto: Robert Gustavsson/Arkiv

Foton från pandemin ställs ut på sjukhuset ”Det är ett avslut”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 31 mars klassificeras inte covid-19 längre som en samhällsfarlig sjukdom, och restriktionerna som vi levde med i två år försvann. Men hur det såg ut under den tiden har dokumenterats i en ny utställning på sjukhuset i Västerås. På fredagen öppnade man upp för att visa den.

Fotograf Patrik Hedljung tog kontakt med infektionsmottagningen på Västmanlands sjukhus i Västerås med en förfrågan om att få ta foton inne på avdelningen under den första vågen av covid-pandemin.

– Men då fanns inte orken hos oss att ta emot det förslaget. Men under den andra vågen så var vi mer förberedda och kunde tänka oss att låta Patrik dokumentera härinne, säger Cherin Kamil, chef på infektionsmottagningen.

Coronaviruset i Västmanland

Resultatet blev att bilderna togs på kliniken under en period runt nyår 2020/2021 och arbetet har nu resulterat i en bok med text av författaren Agnes Lidbeck. Ett trettiotal foton hänger nu på infektionsavdelningen på obestämd tid och är öppen för allmänheten. En del av fotona finns i boken.

Cherin Kamil tycker att det är nyttigt att se fotona som visar hur det såg ut då.

– Det är ett avslut för den här pandemin som fick oss att slita hårdare än vi någonsin har gjort, säger hon.

Hör fotografen berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet