Foto: Ann-Sofie Sannemalm/SVT

Friad från tolv års fängelse: ”Hon kan inte tro att det är sant”

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-åriga kvinna som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord på en 42-årig man på Skallberget i Västerås frikändes under fredagen av Svea hovrätt.

I nästan två år har hon suttit häktad för medhjälp till mord på den 42-åriga mannen.

– Hon har svårt att ta in det, säger kvinnans advokat Johan Åkermark, som talat med kvinnan flera gånger sedan domen kom.

Mordet på Skallberget

Kräver stort skadestånd

Nu planerar kvinnan att begära skadestånd för den tiden hon suttit häktad.

– Hon är den kvinna som suttit frihetsberövad längst i Sverige och det kommer att bli ett stort skadestånd, men jag kan inte säga något belopp nu.

Anklagelserna mot henne

Kvinnan levde tillsammans med offret när han en kväll i december 2016 mördades i sin säng. Västmanlands tingsrätt dömde henne till 12 års fängelse för medhjälp till mord och menade att kvinnan tillsammans med en 35-årig man planerat mordet. 35-åringen dömdes till livstidsfängelse för mord, både i tingsrätten och i Svea hovrätt.

Hovrätten skriver i sin dom att de inte tycker att bevisningen mot kvinnan är tillräckligt stark.

– Åklagaren har haft en hypotes utan någon som helst bevinsning. Det är skönt att hovrätten följer beviskraven vi har i Sverige. Särskilt när det rör sig om så allvarliga brott, säger Johan Åkermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Skallberget

Mer i ämnet