Foto: Ann-Sofie Sannemalm/SVT

Kvinna friades från mordhjälp i Västerås – kräver 7,5 miljoner kronor i skadestånd

Publicerad

Efter mer än ett och ett halvt år som frihetsberövad, friade hovrätten helt den kvinna som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord. Nu ansöker hon om över 7,5 miljoner kronor i skadestånd hos Justitiekanslern.

I december 2016 sköts en 42-årig man till döds när han låg och sov i en lägenhet på Skallberget i Västerås. En kvinna dömdes i Västmanlands tingsrätt till 12 års fängelse för medhjälp till mord. Två veckor efter att huvudförhandlingen i hovrätten avslutades hävdes häktningen och hon försattes på fri fot. Kvinnan frikändes senare helt från brottsmisstanke.

En 35-årig man dömdes till livstidsfängelse för mordet.

Yrkar på 500 000 kronor i förskott

Nu ansöker kvinnan om 7,5 miljoner kronor hos JK i skadestånd. Och av belopp begärs det att 500 000 kronor utbetalas i förskott och snarast. Som anledning till skadeståndet uppges att hon ska ha suttit helt isolerad under de första 16 månaderna av häktestiden, att fallet var omskrivet i lokalpressen och att hon tvingats flytta efter frisläppandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Skallberget

Mer i ämnet