Foto: Ann-Sofie Sannemalm / SVT

Skallbergsmordet: Kvinna frias för medhjälp – morddom mot man fastställs

Uppdaterad
Publicerad

Västeråskvinnan som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord på en 42-årig man på Skallberget i Västerås frikänns av Svea hovrätt.

Det meddelar hovrätten på fredagsförmiddagen.

Den 35-åriga mannen som dömdes till livstids fängelse för mord får däremot sin dom fastställd.

Mordet på Skallberget

Därför frikänns kvinnan

Bevisningen mot kvinnan handlade till största del om att hon hade regelbunden kontakt med 35-åringen. Strax innan mordet skickade hon ett hej-sms, som åklagaren menade var ett klarttecken till hennes kumpan. Hon ska också på olika sätt ha förberett lägenheten innan mordet genomfördes.

Hovrätten poängterar i domen att bevisningen mot kvinnan främst handlar om relationen med den 35-årige mannen och inte är tillräckligt för att fälla henne. I domen skriver de bland annat:

Deras kontaktmönster före mordet, eller ens under mordnatten, medger inte heller några egentliga slutsatser om kvinnans skuld. ”Hej-smset” kl. 03.22 på mordnatten kan visserligen isolerat tolkas som en signal ...  men det finns flera exempel på att Hej-sms även skickats tidigare nätter.

Den 35-åriga kvinnan släpptes ur häktet den 27 mars. Då hade hon varit frihetsberövad i ett år och tio månader.

Domen mot mannen

Till skillnad från kvinnan fanns stark bevisning mot den 35-årige mannen:

På brottsplatsen hittades patronhylsor med mannens DNA och ett vittne som körde honom under morddagen har berättat att 35-åringen var beväpnad redan på morgonen. I ett avlyssnat telefonsamtal erkände även mannen att han mördade 42-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Skallberget

Mer i ämnet