Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då är det inte ett svartbygge längre” – hör hur hyrevärden reagerar på uppgifterna att det saknas bygglov för fyra lägenheter i en av hans fastighet i Skultuna. Foto: SVT

Fyra av lägenheterna i Skultuna saknar bygglov – ägaren: ”Svartbyggen upphör efter tio år”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT granskat ett lägenhetshus i Skultuna visar det sig att fyra lägenheter saknar bygglov. De har aldrig godkänts som bostäder med kraven som gäller för till exempel brandsäkerhet.

– Jag har ju satt upp brandvarnare, säger hyresvärden tillika fastighetsägaren.

I den aktuella fastigheten i Skultuna finns fyra lägenheter med unika lägenhetsnummer, tre av dem har registrerade hyresgäster. Utöver det finns ytterligare fyra hushåll skrivna på adressens A, B, C och D.

När SVT träffar boende i huset och kollar närmare på omständigheterna visar det sig att de fyra lägenheterna i gatuplan saknar bygglov. Det innebär bland annat att brandsäkerhet och ventilation inte har kontrollerats och godkänts utifrån att någon ska bo där.

Bygglovsansökan nyttjades inte

Flera av lokalerna har tidigare inrymt butiker, men exakt när de gjordes om till lägenheter är oklart. Den senaste bygglovsansökan är från 1992 och gällde tre lägenheter på gatuplan, men det löpte ut två år senare utan att ha nyttjats. Det senast godkända bygglovet är från 1981 och gäller de fyra registrerade lägenheterna. Det visar dokument som SVT stämt av med stadsbyggnadsförvaltningen på Västerås stad.

Höga böter

Nuvarande fastighetsägare köpte huset 2005. När SVT påtalar att det bara finns bygglov för fyra lägenheter blir han förvånad.

– Är det ett svartbygge? Jag viste inte ens om att det var på det här viset.

I ett sådant här fall har kommunen möjlighet att ge vite, ett typ av kommunalt bötesbelopp, som kan uppgå till hundratusentals kronor.

Kan vara preskriberat

En lucka i regelverket gör att fastighetsägaren ändå kan komma undan, eftersom den här typen av ärenden preskriberas efter tio år. Något som fastighetsägaren är fullt medveten om när SVT konfronterar honom med uppgiften.

I klippet: ”Då är det inte ett svartbygge längre” – hör hur fastighetsägaren reagerar på uppgifterna om att det saknas bygglov.

Avloppsrör genom vardagsrummet och lösa eluttag – boende har fått nog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ordnar ju saker var eftersom att de dyker upp” – följ med till hyreshuset i Skultuna där avloppsröret från grannens diskmaskin går ner genom innertaket. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.