”Går inte att förutsäga vem som tar sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Att förhindra självmord är mer komplext än att förhindra dödlighet i sjukdom. Riskgrupperna är stora, men ingen vet vem som kommer att drabbas. Adina Velica som är överläkare på akutpsykiatrin i Västerås.

Det är inte bara en fråga om psykiatri och vård, för det kan vara helt andra orsaker bakom ett sådant beslut, Adina Velica listar några saker som göra att risken är högre:

– Att man är av manligt kön, att man är ensam, äldre, inte har ett nätverk... Så det är så mycket annat än ren psykiatri.

Hon betona också att man inte kan förutsäga vem som kommer att ta livet av sig, man kan identifiera grupper av människor med högre risk, men det är stora grupper. Det gör det svårarbetat.

Hon tror inte heller att det är möjligt att förhindra alla självmord.

– Nej, det är det inte, men det är önskvärt att försöka i varje fall, för varje individ. En nollvision är bara en vision.

Och frågan är hur långt man kan gå – mot någons vilja – för att skydda den individen.

– En risksituation kan vara om individen inte vill ha hjälp. Hur långt kan man gå med tvångsåtgärder för att förhindra självmord?

Var gränsen går för vad som är etiskt? Det är en sådan svår fråga som vi som läkare inom psykiatrin möter ofta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet