Foto: SVT/Linnéa Landemalm

Gårdagens blixtnedslag kan ha orsakat flera bränder

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår släckningsarbetet av lördagens skogsbränder på flera håll i länet. En möjlig orsak till bränderna kan vara gårdagens åskväder.

Under lördagen blossade flera skogsbränder upp runt om i Västmanland. Klockan 13 under lördagen inkom ett larm om en brand i Ängelsberg.

– Branden startade efter ett blixtnedslag. Det rör sig om en hektar som har brunnit, men det är nu under kontroll, säger Henrik Zetterberg, Styrkeledare i Avesta.

Skogsbränderna sommaren 2018

I Rocklundaskogen i Västerås blossade två gamla bränder upp igen, men kunde snabbt släckas. Munga-branden som startade under eftermiddagen igår är nu under kontroll, efter att ha vattenbombats av helikopter. Fem man är nu på plats och bevakar området, och släcker det som behöver släckas. Orsaken till branden är inte fastställd.

– Det är inte helt osannolikt att att det är vädret som har satt fart på det här, säger Joakim Lundholm, inre befäl Räddsam Mälardalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet