Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Nu på morgonen kollade jag på bevakningskameran om det hade fastnat på den och det hade det, säger Göran Larsson. Foto: Göran Larsson

Göran fångade det mystiska ljusfenomenet på film: ”Det var mäktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ljusfenomenet som syntes i flera av Västmanlands kommuner sent på lördagskvällen har förbryllat och varit ett hett samtalsämne inte minst i sociala medier.

– Själv var jag ute på en åker och såg detta.  Mycket mäktigt, säger Göran Larsson i Hökåsen utanför Västerås.

Stora delar av Sverige fick uppleva ett mystiskt ljusfenomen vid 22.30-tiden på lördagen. I Västmanland ska fenomenet ha observerats bland annat i Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

TT rapporterar att många också hört ett mullrande ljud.

Rymdstenen i Uppland

SMHI och Uppsala universitet uppger att det kan röra sig om en bolid.

– Både det här ljusskenet och mullret som folk har beskrivit är förenligt med att det har varit ett stort bolideldklot som brunnit upp i det här området, säger Eric Stempels vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi till Expressen.

– En bolid är när en meteor kommer in i atmosfären och brinner upp. Det kan förklara det ljusstarka skenet, förklarar meteorolog Linnea Rehn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet