Foto: /SVT

Ukrainska flyktingar får resa gratis i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade den tekniska nämnden i Västerås stad att ukrainska flyktingar får resa gratis på stadsbussarna i Västerås. Men för övriga länet finns det just nu inget beslut om gratis resor.

En enig nämnd beslutade under torsdagen att ukrainska flyktingar får fria resor på stadsbussarna i stan. De fria resorna gäller under sex månader.

– Det är en liten solidarisk gest för de människor som flyr från Rysslands invasion av Ukraina, säger Anna Thunell (MP) ordförande i tekniska nämnden.

Behövs nationella direktiv

Hur kollektivtrafiken ska lösas i hela Västmanland är ännu oklart. Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen Region Västmanland, menar att det saknas direktiv ifrån regeringen och myndigheter för hur regionerna ska tänka och arbeta.

– Vi måste hitta en lösning för alla kommuner och hela länet, den frågan finns på vårt bord hela tiden. Vi hade önskat att Migrationsverket med flera klev fram här nu och tog på sig ledartröjan.

Hur ser arbetet ut här i länet?

– Vi jobbar parallellt med att se på vilka lösningar som vi kan stå för. Men det är bättre om man hittar en nationell hållning i det här, säger Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen.

Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen Region Västmanland. Foto: SVT Arkiv/Christoffer Söderman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet