”Gryningspyromanen” har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för genom åren. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Gryningspyromanen vägrar sinnesundersökning – tänker inte prata

Uppdaterad
Publicerad

Gryningspyromanen vägrar att medverka vid den paragraf 7-undersökning som Västmanlands tingsrätt beslutat om.

Gryningspyromanen tänker inte säga ett ord under undersökningen. Det framgår i yttrandet som hans advokat lämnat in. Han tänker inte heller på något annat sätt medverka vid utredningen.

Den misstänkta mannen motsatte sig även att sinnesundersökningen skulle genomföras överhuvudtaget.

Gryningspyromanen

I ljuset av att det tidigare genomförts en sådan undersökning avseende honom saknas anledning att anta att ett paragraf 7-intyg skulle visa på behov av en mer omfattade utredning”, skriver advokat Viktor Svartz.

På tisdagen beslutade dock tingsrätten att han visst ska genomgå undersökningen. Intyget från undersökningen ska ha kommit in till tingsrätten senast den 14 februari.

Den misstänkta gryningspyromanen är häktad, på sannolika skäl misstänkt, för grovt hot mot tjänsteman och försök till mordbrand i Köping. Han själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gryningspyromanen

Mer i ämnet