Foto: TT/SVT

Gynnsam utveckling av antalet covid-19-fall i Västmanland – fortsatt ökning av indiska deltaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 fortsätter att minska i Västmanland. Däremot ökar antalet smittade av den indiska virusvarianten i länet. Något som oroar smittskyddsläkaren Jan Smedjegård inför kommande midsommarhelg.

Vi har identifierat och fått rapporter om misstänkta utbrott av den indiska deltavirusvarianten. Och andelen av smittade fall som är av den indiskavarianten utgörs just nu till uppemot en fjärdedel, säger Jan Smedjegård.

Utvecklingen av covid-19 ser allt ljusare ut i Västmanland och antalet fall av smittade blir allt mindre. Men trots god utveckling ser regionen en fortsatt ökning av smittade fall av den indiska virusvarianten.

– Det är med stor sannolikhet att en sådan stor andel som drygt en fjärdedel av alla västmanländska covid-19-fall utgörs av den här indiska deltavirusvarianten.

Coronaviruset i Västmanland

Inför midsommar, vad ska man tänka på då?

Känner man symptom så ska man stanna hemma. Speciellt nu när vi har identifierat den här indiska virusvarianterna som smittar mycket lättare. Om folk beter sig klokt så undviker vi ett antal onödiga smittspridningar, berättar Jan Smedjegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet