Foto: SVT

Haddad om nya partiledaren: ”Det känns som en nystart”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har fått en ny partiledare – Nyamko Sabuni. En enig valberedning föreslog henne som Jan Björklunds efterträdare och under fredagseftermiddagen valdes hon på partiets extra landsmöte på Södermalm i Stockholm.

– Det här känns jättebra och som att vid nu äntligen kan lämna en tuff period bakom oss. Under hösten och våren har det bara varit fokus på regeringsförhandlingar och sen på partiledarfrågan. Så nu känns det som att vi kan ta ett steg framåt och härnäst se fram emot Almedalen nästa vecka och sedan nästa riksdagsval 2022, säger Roger Haddad, ordförande för Liberalerna i Västmanland.

Vilka risker finns det för att det kan kvarstå en splittring inom partiet kring partiledarvalet?

– Jag är hoppfull och känner att det här är en nystart för liberalerna och att vi nu kan ta ett kliv framåt. Först ska nya positioner och en ny partiledning utses, men sen kan vi börja inrikta oss på att prata sakpolitik igen.

Vad kommer det här innebära för dig?

– Det återstår att se, jag sitter ju i partistyrelsen idag och är talesperson för partiet i utbildnignsfrågor. Det är för tidigt att säga något om det nu, men jag hoppas att jag fortsatt ska kunna bidra.

Starkt stöd i Västmanland

Nyamko Sabuni var den kandidat som Liberalerna i Västmanland nominerade efter ett extrainsatt förbundsmöte i mitten av juni.

– Min bedömning är att hon har ett relativt starkt stöd bland liberalerna i Västmanland. I medlemsomröstningen fick hon ett starkt stöd och på förbundsmötet, när vi skulle utse kandidat, så fick hon också kraftfullt stöd, säger Roger Haddad.

Vad blir hennes främsta utmaning härnäst?

– Det kommer vara att samla partiet, men även att återskapa ett förtroende för partiet hos allmänheten. Jag har gott självförtroende inför det, vi har en bra politik som vi inte fått prata så mycket om den senaste tiden. Det har varit för mycket politiskt spel och för lite politiska förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.