Foto: Melker Blomberg / SVT

Han har rätt att stänga krogarna – om inte coronauppmaningarna följs

Uppdaterad
Publicerad

Det är smittskyddsläkarna i landets regioner som har mandatet att stänga en krog eller servering som inte följer uppmaningarna om att all trängsel ska undvikas för att hindra spridningen av coronaviruset.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkaren i Region Västmanland, får rapporter från länets kommuners miljöinspektörer om hur krogarna sköter uppmaningarna från Folkhälsomyndigheten. Skulle det visa sig att inte gör det så har han möjligheten att stänga verksamheterna.

– Den senaste informationen fick jag från Västerås, och den inspektören var ganska nöjd med hur restaurangerna har hanterat det. Det är viktigt att följa upp detta, för krogen är helt klart en riskmiljö för vidare smittspridning, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

NYA REGLER FÖR RESTAURANGER OCH KROGAR

Den 24 mars presenterade regeringen nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: restauranger, barer och kaféer ska i princip endast få servera mat och dryck vid sittande bord och uppmanas också att glesa ut mellan borden.

Ansvaret att kontrollera reglerna ligger på kommunerna, som genom inspektioner ger anmärkningar i de fall då kraven inte har uppfyllts.

Kommunen gör därefter ett återbesök för att se om bristerna har åtgärdats. Om så inte sker kan en smittskyddsläkare, efter samråd med kommunen och med stöd av den nya föreskriften, fatta beslut om att stänga ner en verksamhet.

Detta är dock inte huvudsyftet. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:

”Det framgår av smittskydds­lagen att var och en i samhället genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder ska medverka till att förhindra spridning av smitt­samma sjukdomar. Avsikten med föreskriften är minska riskerna för smittspridning av covid-19 och inte att stänga ned restauranger och caféer m.m.”

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet