Restauranger och kaféer är skyldiga att se till att besökarna inte trängs. Foto: Marcus Ericsson/TT

Nu ökar kontrollerna på Västerås krogar – kan stänga ställen framöver

Uppdaterad
Publicerad

När vårsolen tittade fram fylldes uteserveringarna av folk som satt för nära varandra. För att undvika smittspridning ser sig nu Västerås stad nödgade att öka kontrollerna inför nästa varma period.

Ingen trängsel – annars kan krogarna stängas. Så har budskapet från regeringen låtit. Ansvaret ligger nu på kommunerna att kontrollera alla ställen så att reglerna efterlevs. I Västerås pågår kontrollerna och dessa kommer att växlas upp när vädret blir ännu varmare.

När vårsolen tittade fram senast var en del ställen inte beredda på anstormningen av folk menar Ulrika Wahlström, enhetschef på miljö och hälsa, som sköter tillsynen.

Coronaviruset i Västmanland

– Vi såg att man inte gjort tillräckligt stora åtgärder när det kommer upp mot hundra personer på en gång, säger hon.

I klippet ger krogpersonal på en restaurang i Västerås sin syn på läget och kontrollerna.

Restaurangernas nya regler för servering av mat:

• Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.

• Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

• Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.

• Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.

• Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

• Restaurangen ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet