Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med in på nya Näslundskolan i Hallstahammar och se hur de har utformat en säkrare skola. Rektor Ylva Lindberg demonstrerar säkerhetsåtgärderna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nya skolan i Hallstahammar har byggts med fokus på säkerhet – ska underlätta inrymningar

Uppdaterad
Publicerad

Näslundskolan i Hallstahammar stängdes våren 2017 och är till hösten redo att öppna dörrarna igen. Extra krut har lagts på säkerhet och inrymning under bygget, något som är högaktuellt efter en hotfull situation på Tunboskolan för två veckor sedan.

– Det påverkar oss alla och vi behöver tänka på att sådant kan hända, säger Ylva Lindberg, rektor på Näslundskolan.

Elever och lärare från gamla Näslundskolan har väntat i snart 7 år på att komma tillbaka till sina lokaler. Efter framskjutningar och ändrade tidplaner ska nya skolan öppna för verksamhet till höstterminen. Med två plan kommer de nya lokalerna rymma cirka 300 elever, en ökning från gamla skolans 190.

– Snart kan eleverna gå till skolan och leka här på kvällar och helger. De kommer vara tillbaka i det bostadsområde där de bor, säger Ylva Lindberg, rektor på Näslundskolan.

Hotfull situation på skola

För några veckor sedan låstes barn för första gången in på en skola i Hallstahammar. Detta efter efter en hotfull situation på Tunboskolan.

Den nya Näslundskolan är utformad med nya krav på säkerhet i åtanke. Rektorsgruppen i kommunen har ett pågående arbete kring dödligt våld där man planerar och ser över rutiner för skolorna tillsammans med bland annat huvudskyddsombudet.

– Det blev aktuellt i vår kommun och vi i rektorsgruppen är tajta och pratar ihop oss om vad som fungerade bra, om vad som kunde gjorts annorlunda och vad vi ska tänka på, säger Ylva Lindberg.

I klippet får du följa med in på nya Näslundskolan och se hur de har utformat en säkrare skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.