Connie Dickinson Askenbäck gick en kritiserad utbildning på Mälardalens högskola mellan 2011 och 2013. Foto: Centrum för Rättvisa / TT

HD ger student rätt – får pengar tillbaka för undermålig utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har i en dom beslutat att en högskola kan tvingas betala tillbaka utländska studenter för utbildningar som inte håller måttet.

Tvisten mellan den amerikanska studenten Connie Dickinson och Mälardalens högskola har pågått i flera år.

Dickinson läste en matematikutbildning vid Mälardalens högskola, men efter att Universitetskanslerämbetet granskat utbildningen och konstaterat att den hade stora brister, valde Dickinson att avsluta sina studier och krävde att få studieavgiften, runt 170 000 kr, tillbaka.

Väntas bli prejudicerande

Högskolan avslog dock kravet och hänvisade till att det saknades regler som medgav återbetalning av studieavgifter på grund av bristande utbildningskvalitet.

Efter avgöranden i både tingsrätt och hovrätt har nu Högsta domstolen sagt sitt, och Mälardalens högskola ska alltså betala tillbaka två tredjedelar av avgiften till Dickinson.

Domen väntas bli avgörande för liknande fall.

Detta har hänt i fallet

Connie Dickinson stämde Mälardalens högskola efter att matematikutbildningen hon läste konstaterats ha stora brister. Universitetskanslerämbetet underkände den på fyra av fem punkter och Dickinson avbröt studierna i förtid.

Hon begärde att få sin studieavgift, den som utländska studenter är skyldiga att betala för att få studera på svenska högskolor och universitet, tillbaka. Det rörde sig om drygt 170 000 kronor.

Men högskolan avslog hennes begäran då det inte finns några regler som ger studenter rätt till detta.

2016 dömde Västmanlands tingsrätt högskolan att betala tillbaka pengarna.

2017 konstaterade hovrätten att högskolan endast skulle behöva betala tillbaka halva avgiften, då studenten ansågs ha haft viss nytta av utbildningen trots bristerna.

Båda parter överklagade till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.