Johanna Odö (S) vikarierande kommunalråd i Norberg Foto: Norbergs kommun/SVT

”Hoppas få fler att tycka politik är roligt”

Publicerad

I Norberg är nu det vikarierande kommunalrådet på plats. Trots kort tid hoppas Johanna Odö (S) göra avtryck.

– Det känns jätteroligt, verkligen. Jag hoppas ju också bli vald ”på riktigt” någon gång, och det här är ju en chans att samla erfarenhet, säger hon till SVT Västmanland.

Sedan ungefär ett år sitter Johanna Odö (S) som ordförande i barn- och utbildningsutskottet, hon har också plats i kommunstyrelsens allmänna utskott i Norberg. Men sedan igår och fram till den 17 april 2017 vikarierar hon nu som kommunalråd och kommunstyrelseordförande.

Eriksson vikar i riksdagen

Det under tiden som Norbergs ordinarie kommunalråd, Åsa Eriksson (S), sitter i riksdagen som ersättare för Olle Thorell (S) från Surahammar under hans föräldraledighet.

-Jag har fått en jättebra överlämning från Åsa. Jag valdes ju redan i våras och Åsa var kvar här ända tills i fredags, så jag har fått en bra introduktion, säger Johanna Odö.

Hoppas du hinna åstadkomma någonting nytt eller blir det mest att ”hålla ställningarna”?

– Budgetberedningen upptar mycket av tiden just nu men sedan är det mycket på gång i Norberg. Vi är på väg att bilda ett nytt utskott, demokrati- och samhällsutvecklingsutskottet (DSU), vilket känns jätteroligt. Vi står också inför bygget av en ny idrottshall som det fattats beslut om.

Vill ställa upp ”på riktigt”

– Politik är roligt och det hoppas jag kunna förmedla så att fler ska tycka. Det är ofta stora och allvarliga beslut vi fattar, men det betyder inte att det behöver vara tråkigt. Vi behöver få fler att engagera sig.

Vad händer när Åsa Eriksson kommer tillbaka?

-Då går jag tillbaka och fortsätter som tidigare. Till nästa val hoppas jag sedan ha samlat på mig erfarenhet och ställa upp på riktigt i valet, säger Johanna Odö (S), vikarierande kommunalråd i Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.