Abraham Ukbagabirs tingsrätts dom fastställdes i hovrätten.

Hovrätten fastställer domen mot Ikeamördaren

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot Abraham Ukbagabir för knivmordet mot en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son på Ikea i Västerås. 36-åringen döms återigen till livstids fängelse för mord.

Det var i augusti som Abraham Ukbagabir knivhögg en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås, och därefter försökte ta sitt liv.

I överklagan till hovrätten ville försvaret ha ett tidsbestämt straff, och menar att Ukbagabir inte hade uppsåt att döda och att han kan lida av en personlighetsstörning. Därför yrkade de på att han skulle dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

Knivdådet på Ikea

Hovrätten har dock precis som tingsrätten kommit fram till att mannen med avsikt har berövat de två offren livet.

– Mannen har gjort sig skyldig till två mord. Det finns försvårande men inga förmildrande omständigheter. Därför har straffet bestämts till fängelse på livstid, säger hovrättsrådet Birgitta Bylund Uddenfeldt i ett pressmeddelande.

”Angreppssättet och det kraftiga, respektive omfattande våld” han utsatte sina offer för ”talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid”, skriver rätten. 36-åringens invändning att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlade påverkar inte bedömningen.

Dog på platsen

Den 55-åriga kvinnan och hennes 28-årige son var på besök från Skellefteå, och attackerades med kniv på Ikea i Västerås. När polisen kom till platsen upptäckte de tre livlösa kroppar. Kvinnan och hennes son dog på platsen, medan en 36-årig man skickades med ambulans till sjukhus för att opereras för livshotande skador.

En 23-årig man greps i en busskur utanför Ikea, men släpptes senare när 36-åringen erkände att han hade dödat kvinnan och hennes son.

Erkände knivhuggen

30 oktober dömde Västmanlands tingsrätt den 36-årige Abraham Ukbagabir till livstids fängelse för mord. Han kommer ursprungligen från Eritrea, och ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Abraham Ukbagabir erkände att han knivhuggit offren på Ikea, men har hävdat att det inte var uppsåtligt. Han sade dock under rättegången att han innan dådet haft tankar på att attackera någon med kniv.

Hade fått avslag på asylansökan

  • Den 27 juli får 36-åringen avslag på sin ansökan om asyl i Sverige.
  • Den 10 augusti besöker han Migrationsverket för ett så kallat avresesamtal. Senare samma dag knivhugger han en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås.
  • Den 13 augusti häktas 36-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.
  • Den 16 oktober åtalas han för de två morden.
  • Den 30 oktober döms han av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet