16-åriga Hugo Carlberg tycker att det borde finnas en decibelgräns för vad som anses vara störande hög musik. Hör kammaråklagarens svar när SVT och Hugo ringde om förslaget. Foto: Audrey Erath/SVT

16-åriga Hugo vill se decibelgräns – hör kammaråklagarens svar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli får polisen utfärda böter på plats till den som stör allmänheten genom att spela hög musik, till exempel från sin bil. Förändringen är ett efterfrågat verktyg från polisen för att enklare kunna komma åt ett på många håll utbrett problem.

– Men det är fortfarande otydligt hur högt vi får spela, säger Hugo Carlberg, som tycker att det borde finnas en decibelgräns.

Tidigare i juni beslutade riksåklagaren att polisen nu ska kunna utfärda omedelbara böter på plats.

– Det nya innebär en förenklad handläggningsform för polisen. Man har tidigare kunnat få böter för att man stör genom att spela hög musik, men då har polisen först fått skriva en rapport, dra igång en förundersökning, ta kontakt med åklagare och så vidare, säger Johan Bülow på Åklagarmyndigheten.

”Godtyckligt vad som är störande”

Men Hugo Carlberg, ordförande i Fagersta MK:s ungdomssektion, tycker att det kvarstår en otydlighet kring hur högt man får spela och att det är godtyckligt vad som är störande.

– Även om vi epa-ungdomar kan skruva ner rätt duktigt så ringer folk ändå och ger oss skit, säger han.

I videon ringer SVT Nyheter Västmanland och Hugo upp kammaråklagare Johan Bülow för att höra varför det inte finns en decibelgräns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.