Foto: Jenny Berggren

Nu inleds rättegången mot Fagersta-mördaren

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen inleddes den första rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt, mot den man som tidigare har erkänt mordet på en jämngammal kvinna i Fagersta, i slutet av juli i år.

Den 28-åriga kvinnan våldtogs och knivmördades vid en viadukt nära Brinellskolan i Fagersta. Den åtalade mannen, som tidigare bott i Falun, kunde gripas två dagar efter mordet och erkände sig senare skyldig under ett förhör, dagen innan häktesförhandligen.

Förundersökningen har visat att mannen under mordnatten hade bestämt sig för att mörda någon och att kvinnan valdes ut av en slump.

Minderårig pojke medmisstänkt

Enligt åklagaren Fredrik Sandberg räknas en minderårig pojke i nuläget som medmisstänkt, men kommer inte att närvara under rättegången. Videoförhör från förundersökningen med pojken kommer att spelas upp i rättsalen.   

– Pojken är inte straffmyndig och kommer inte att närvara personligen, men vi misstänker att han i allra högsta grad är delaktig i det här, säger Fredrik Sandberg.

Bra bevisläge

Enligt Fredrik Sandberg har 28-åringens berättelse stämt överens med den bevisning som de har fått fram under förundersökningen och bedömer honom som mycket trovärdig. Rättegången beräknas pågå under fyra dagar och Fredrik Sandberg anser att bevisläget ser bra ut. 

– Det är en fruktansvärd händelse. Men jag är väl förberedd med presentationsmaterial, så organisatoriskt känns det bra, säger Fredrik Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.