Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt länsstyrelsen Västmanland händer det något angrepp med varg inblandad årligen. Men inte tillräckligt för att en skyddsjakt ska beordras. Foto: TT

Ingen varg skjuten under skyddsjakt i Västmanland – här är vanligaste dödsorsakerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är tio år sedan en varg sköts i skyddsjakt i Västmanland. Senaste skyddsjakten beviljades 2017, då en varghona i Kolsva tog husdjur och observerades på en skolgård. Men den vargen fälldes aldrig och har inte dykt upp igen efter det.

– Om hon hade funnits kvar hade vi garanterat vetat om det,  säger Daniel Mallwitz, länsstyrelsen Västmanland.

Enligt Daniel Mallwitz, länsstyrelsen Västmanland händer det något angrepp med varg inblandad årligen. Men det är inte tillräckligt för att en skyddsjakt ska beordras.

– Slutsatsen man kan dra är att det inte händer jättemycket i Västmanland med de här vargarna. De tar inte jättemycket får och hundar. Det har varit enstaka incidenter utspridda under tid, säger Daniel Mallwitz.

I klippet får du se bilder på Kolsvavargen och höra om skyddsjakten.

Dödsorsaker varg i Västmanland

38 vargar har registrerats döda inom Västmanland hos Naturvårdsverket sedan 2001. Flest vargar har registrerats i Skinnskattebergs kommun (12) följt av Köping (11) och Surahammar (7).

Licensjakt 13

Trafikolycka 9

Påkörd av tåg 4

Avlivad pga särskilda omständigheter 3

Okänd orsak 3

Skyddsjakt 2

Sjukdom 2

Olycka 1

Annan orsak 1

Källa: Rovbase.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet