I klippet beskriver chefen på intensiven i Västerås hur coronapandemin påverkat sjukhuset. Foto: SVT/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Iva i Västmanland rustar för ytterligare tillströmning av covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen togs beslutet att öppna upp en intensivvårdsavdelning endast för patienter med covid-19 på sjukhuset i Västerås. En liknande fanns i våras under pandemins första våg.

– Det innebär att vi har möjlighet att ta emot fler intensivvårdspatienter med covid. Vi kommer ta in personal som jobbar på andra enheter i vanliga fall igen, säger verksamhetschefen Håkan Scheer.

Under onsdagen flyttades de fyra covidpatienter som just nu ligger inne för intensivvård i Västmanland till den nya avdelningen. Genom att öppna den nya avdelningen så har man ytterligare två iva-platser för de som smittats av coronaviruset.

– Rent fysiskt skulle vi kunna ta upp till åtta patienter men då blir det omfördelning av personal och då blir mindre platser för den allmänna intensivvården, säger Håkan Scheer.

Coronaviruset i Västmanland

De totala intensivvårdsplatserna upptas av både covidpatienter och andra. Det är en skillnad mot i våras när det i princip bara låg inne covidpatienter för intensivvård.

– Det blir totalt sett en större ansträngning för intensivvården än vad det är normalt, säger Håkan Scheer.

Hör mer om hur läget är på intensivvården på sjukhuset i Västerås i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet