Den häktade mamman. Foto: Ann-Sofie Sannemalm

”Jag trodde jag skulle bli dödad i Kurdistan”

Uppdaterad
Publicerad

Tonårsdottern hade ett förhållande med en jämnårig pojke när hon var 16. De hade sex och därmed vanärade hon familjens heder. Därför tvingade föräldrarna henne att gifta sig med en kusin.

Det sa kammaråklagare Jessica Wenna i dag när rättegången mot ett föräldrapar i Västerås, som sitter häktade misstänkta för äktenskapstvång, inleddes.

Giftermålet skedde i Kurdistan i somras.

Misstänkt tvångsgifte i Västerås

Dottern, som i dag är 19 år, lever i dag på skyddad adress och var med på rättegången via länk. Hon ville inte se sina föräldrar i bild och när föräldrarna hördes lämnade hon rummet.

LÄS MER: Gick på giftermålet – för att slippa bli slagen

19-åringen berättade om resan till Kurdistan, en resa hon trodde skulle bli en vanlig semester. Men det slutade med att hon blev bortgift med en kusin hon aldrig träffat. När de förlovade sig var det första gången de pratade med varandra, enligt 19-åringen.

Bakgrunden, enligt 19-åringen, är att hon hade en relation när hon var 16 med en jämnårig kille. Förhållandet blev känt sedan pappan krävt att få läsa dotterns sms.

Viktigt att vara oskuld

Kammaråklagare Jessica Wenna frågade hur pappan reagerade.

– Han ville veta om jag hade gjort något med den här killen. Jag berättade att jag hade haft sex, det tyckte inte pappa var bra. Vi skulle förlova oss.

Var det ett förslag från din pappas sida?

– Ja.

Varför skulle det göra saken bättre?

– För då visste killen att jag inte var oskuld och att det inte skulle bli något problem.

Måste man vara oskuld när man gifter sig?

– Ja.

LÄS MER: Bortgift under sommarlovet – föräldrarna häktade

Men förhållandet tog slut och paret bröt förlovningen. Enligt dottern var det då hennes liv förändrades.

– Jag blev instängd, jag var tvungen att gå hem direkt efter skolan, jag fick inte träffa vänner, jag fick inte handla smink och jag fick inte ha på mig det jag ville.

Åklagaren undrade om 19-åringen fick någon förklaring.

– Det var för att det inte hände något mer med förlovningen.

Var det ett slags straff?

– Ja, och det jag hade gjort. Jag hade haft sex.

Dottern berättade att pappan till en början dagligen kallade henne för hora och spottade på henne.

– Det gjorde ondast, att han spottade på mig. Det andra vande jag mig vid.

LÄS MER: Kammaråklagaren: Ett allvarligt brott

Föräldrarna nekar till brott och menar att dottern måste ha ångrat sig men inte velat säga något på grund av skam.

Enligt föräldrarna har dottern fått leva ett helt vanligt tonårsliv och inte alls blivit nekad att träffa kompisar eller att gå ut. Det var dottern som ville gifta sig eftersom hon blivit förälskad och det hade varit en glad stämning.

För att bevisa det valde mammans försvarsadvokat Katerina Tomis Blissinger att spela upp filmsekvenser från bröllopet.

Kammaråklagare Jessica Wenna kommenterade filmsnuttarna:

– Jag ser ingen glad person.

19-åringen höll med och sa att hon var ledsen där och då, att hon log vid några tillfällen för att göra släktingarna glada.

LÄS MER: Föräldrarna nekar till tvångsgifte

Åklagaren frågade hur det kändes att berätta när hon vet att föräldrarna riskerar straff.

– Det känns jobbigt, men jag känner att jag inte har något annat val. Jag måste tänka på mig själv, jag kan inte leva det livet de vill.

Själv trodde hon att hon skulle dö i Kurdistan. Hon hade läst mycket om hedersmord.

– Det var ju dåligt hemma, och i Sverige hade de kanske inte vågat göra något. Men i Kurdistan hade jag ingen vid min sida, sa 19-åringen.

Fick hjälp av en kompis

Hon lyckades kontakta en kompis som i sin tur kontaktade föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. En representant från föreningen lyckades få kontakt med 19-åringen via Snapchat och tillsammans började de planera för en rymning.

Men 19-åringen vågade aldrig fullfölja. Hon ville att hennes äldsta bror, som hela tiden stått vid hennes sida, tryggt skulle komma hem till Sverige först.

”Älskar dem fortfarande”

I polisförhör har brodern beskrivit föräldrarna som att de är offer för islam. Han har berättat att han flera gånger försökt tala föräldrarna till rätta, men förgäves.

– En kvinna är inget mer än ett objekt i vår kultur, hon beskrivs som ett föremål som överförs från fadern till den nya mannen. Jag hatar dem väldigt mycket men en liten del av mig älskar dem fortfarande, säger brodern i polisförhör.

I morgon ska han vittna och bland annat berätta om flyktplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt tvångsgifte i Västerås

Mer i ämnet