Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Audrey Erath/SVT

Klart: Nytt styre i Skinnskatteberg – L, SD, M och C tar över

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med nytt styre i Skinnskatteberg. L, SD, M och C kommer ingå i ett samarbete som ger majoritet, det meddelade partierna idag.

– Vi fyra har haft diskussioner och kommit fram till en lösning som alla är nöjda med, säger Gabriel Andersson (L) som föreslås som kommunalråd.

Beskedet om en samverkan mellan L, M, SD och C är inte oväntad, partierna gick före valet ut gemensamt och sa att de skulle verka för ett maktskifte. Samtidigt var det inte varit helt självklart hur ett samarbete skulle kunna se ut. En samverkan mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna på kommunal nivå har tidigare inte falltit i god jord hos C:s partistyrelse.

– Jag tycker det här känns bra, mitt mål har hela tiden varit att få till ett majoritetsstyre. Då måste man se till person och inte till parti för att få ihop ett lag, säger Rolf Andersson (C), förstanamn i Skinnskatteberg, som innan valet var fåordig kring ett eventuellt samarbete.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Förhandlingar kring KSO

Vilket parti som posten som kommunstyrelsens ordförande skulle tillfalla har inte heller varit givet. Sverigedemokraterna blev största parti i kvartetten och SD:s förstanamn Ewa Olsson Bergstedt sa tidigare att partierna innan valet sagt att posten bör tillfalla det parti som blir störst. Men nu föreslås alltså Liberalernas Gabriel Andersson som kommunstyrelsens ordförande och Ewa Olsson Bergstedt som första vice ordförande.

Kommer driva egna frågor

I ett gemensamt pressmeddelande skriver partierna att de kommer driva ”ett antal gemensamma frågor, för ett starkare och bättre Skinnskatteberg”. Men exakt vad det är för gemensamma frågor vill partierna presentera först i november i samband med budgetarbetet. Samtidigt säger Gabriel Andersson (L) att partierna fortfarande kommer driva egna frågor vid sidan av de gemensamma.

Så i vissa frågor kan det bli ”hoppande majoritet”?

– Ja, men vår samverkan bygger samtidigt på tillit. Vill ett parti lägga en motion så stämmer man av det innan med resten. 

Tillsammans har partierna 14 mandat mot oppositionens, S och V, 11 mandat.

I klippet: Ekonomi och välmående – det är nya styrets fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet