– Elevhälsan skulle inte hinna med då vi har så många skolor. Därför anser vi att det blir smidigare att vaccinera ungdomarna vid vaccinationsmottagningarna, säger vaccinsamordnaren Mikael Sars i klippet. Foto: SVT/Arkiv/Silvia Anna Westin

Klart: Så ska vaccineringen av barn från 12 år gå till i Västmanland – ges inte på skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Från måndag 11 oktober erbjuds barn som har fyllt 12 år att vaccinera sig mot covid-19 i Västmanland.

– Det handlar om att erbjuda ett skydd mot att bli sjuk covid-19 men även för att bromsa smittspridningen, säger Mikael Sars, vaccinationsansvarig.

Vaccinationerna kommer att ske på regionens vårdcentraler efter tidsbokning eller drop-in. En vårdnadshavare eller annan vuxen måste följa med barnet vid vaccinationen.

Barnet måste även ha med sig en samtyckesblankett med båda vårdnadshavares underskrift vid delad vårdnad. Blanketten kommer skickas tillsammans med mer information brevledes till alla som har barn i åldern 12 till 15 år.

I klippet förklarar Mikael Sars hur vaccineringen ska gå till och varför det inte görs i samarbete med skolorna.

Tidsbokning sker på 1177.se eller genom att ringa vaccinationsbokningen

  • Fram till dagen då barnet fyllt 13 år kan vårdnadshavare boka tid genom att logga in med e-legitimation och agera ombud åt barnet via 1177.se/vastmanland.
  • Från 13 års ålder kan barn själva boka tid för vaccination på 1177.se/vastmanland med hjälp av e-legitimation.
  • Både vårdnadshavare och barn, oavsett ålder, kan boka tid genom att ringa vaccinationsbokningen på telefonnummer 021-481 87 00, öppet vardagar 9–17.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet