Se bilderna från polisens tillslag när de hittade knarkgömmorna. Foto: Ur polisens förundersökning

Knarkgömmor hittades i flerfamiljshus på Gideonsberg i Västerås – nu döms fem till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När en narkotikasökhund markerade i en fastighet på Gideonsberg i Västerås i oktober i fjol genomförde polisen ett större tillslag – som ledde till att flera knarkgömmor upptäcktes. Nu har flera personer med kopplingar till Västeråsnätverket dömts till fängelse.

Under sommaren och hösten 2020 bedrev polisen flera spaningsärenden mot narkotikabrottsligheten i Västerås. Det ledde bland annat till att flera män tidigare i år dömdes till fängelse efter att polisen upptäckt att drogförsäljning pågick på en parkering på Bjurhovda.

Flera kilo droger hittades

Även på Gideonsberg fattades misstanke om att det pågick hantering av narkotika kring ett flerfamiljshus. När polisen slog till mot fastigheten markerade en narkotikasökhund och i ett förråd hittades omkring 11 kilo hasch – som låg helt öppet i förrådet. Där hittades även en pistol nerpackad i en plastpåse tillsammans med magasin och passande patroner.

När polisen utvidgade sitt sökande hittades fler knarkgömmor. I trapphuset hittades över 14 500 tabletter Tramadol gömda i ett hål i taket. Även i ett tillhörande garage till fastigheten hittades narkotika – omkring tre kilo cannabis.

Döms till fängelse

Medan tillslaget pågick kom två av polisen väl kända personer till platsen, och de greps. Dessa två män har nu dömts nu till fängelse i Västmanlands tingsrätt.

En man i 30-årsåldern döms till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han frikänns samtidigt på några åtalspunkter gällande narkotikabrottslighet.

En man i 25-årsåldern döms till fängelse i tre år och fyra månader för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Samtidigt döms ytterligare tre personer för att ha hanterat den pistol som hittades i förrådet. Samtliga döms till mellan tolv och arton månaders fängelse, för grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.